Verschil tussen accountantskantoor en administratiekantoor


Boekhouder, accountant, administrateur etc. Er zijn verschillende termen voor onze beroepsgroep. Hoewel ze voor de meesten op hetzelfde neerkomen is dat niet helemaal het geval. Met name tussen accountantskantoor en administratiekantoor bestaat een heel belangrijk verschil. Weet u welk verschil en wat dit voor u betekent bij het maken van een keus tussen een van beide?

Er is één heel belangrijk verschil namelijk, dat bij een administratiekantoor geen accountant werkzaam is die de jaarrekeningen aftekent. Met andere woorden, als een kantoor geen accountant heeft die de eindverantwoordelijkheid neemt voor de jaarrekeningen kan het nooit een accountantskantoor zijn.

Een administratiekantoor is dus een kantoor dat de administraties verzorgt van haar cliënten (het samenstellen van de jaarrekening). Vervolgens kunnen zij ook prima een jaarrekening opstellen en hierop een samenstelverklaring afgeven. Wat zij alleen niet kunnen is een accountantsverklaring afgeven. De mensen die bij een administratiekantoor werkzaam zijn, zijn dus boekhouders en of administrateurs.

Maar ook bij een accountantskantoor werken doorgaans boekhouders en administrateurs. Het verschil zit hem in de eindverantwoordelijke. Dat is bij een accountantskantoor namelijk een accountant. Het enige van belang zijnde punt is dat de accountant de jaarrekeningen aftekent.

Wat is nu het meest wenselijk voor het MKB?
Het MKB, en dan met name het lagere segment binnen het MKB (tot ongeveer 50 medewerkers) is het meest gebaat bij een administratiekantoor of een accountantskantoor met een AA in dienst. Een goed administratiekantoor is afdoende, maar sommige instanties zoals banken, hypotheekverstrekkers etc. vragen hun cliënten om een jaarrekening die is opgemaakt door een accountant. Het zou daarom ‘veiliger’ zijn om voor een accountantskantoor te kiezen. Maar het advies is toch om te kiezen voor een kantoor dat bij je past.
Bel met ons

Bel ons voor een kennismaking. Het is kosteloos en verplicht u tot niets.

Nu vragen?

Bent u ondernemer en heeft u een dringende vraag? Bel ons op 040-215 5 217 of mail naar info@ABalance.nl

Werken bij ABalance
ABalance heeft een vacature! Kijk hier.